Вівторок, 07.05.2024, 04:53 | RSS | Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
"ПОВІТ-АГРО"

Головна
Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ [3]
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Статті » КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Про перепілок
Перепілка звичайна (рід Coturnix coturnix) - птах сімейства фазанових, сімейства курячих. Він є найдрібнішим представником сімейства курячих. Довжина його тіла 16 - 20 см, маса - 180 - 300 гр..
Забарвлення: коричневий - бурий, з світлими плямами. У самців забарвлення навколо очей - руде, а у самок - світліше.
Перепілка звичайна поширена в Європі, Африці і Південно-західній Азії: У Росії мешкає на території від Чорного моря до Байкалу. Є об'єктом полювання. Мешкає на полях, на лугах, на рівнинах і в горах. Птахи дуже полохливі і відмітити їх в природі дуже важко. Кубляться на відкритих ділянках з розвиненим трав'янистим покривом. Як правило гніздо - невелике поглиблення в землі - знаходить і облаштовує сама самка. Вона ж висиджує яйця і оберігає пташенят перші дні після виводу. У одній кладці буває від 8 до 24 крапчастих жовто-коричневих яєць, масою по 10 - 12 гр.. Пташенята вилуплюються через 17 - 18 днів і як тільки обсохнуть, так відразу ж починають клювати корм. Ростуть вони дуже швидко. За два тижні у них появляється пір'яний покрив і вже починають намагатися перелітати з місця на місце, а після шести місяців стають цілком дорослими самостійними птахами. Перепілка звичайна єдиний перелітний птах серед курячих. З настанням холодів перелітає на південь.

Окрім "перепілка звичайна", її ще називають "європейською", на території України мешкають і німі, або японські перепілки (Coturnix Japonica). Вони були одомашнені в Японії в кінці XIX, початку ХХ століття і є основним птахом на перепелиних фермах.


В даний час шляхом селекції отримано декілька порід японських перепелів: мармуровий, фараон і ін., які розводять з метою виробництва яєць і м'яса, як в домашніх, так і в промислових масштабах.
Жива маса самців домашнього перепела близько 200 гр., самок до 250 гр.. Японські домашні перепели починають нести яйця у віці 50 - 60 днів (для порівняння - кури починають нестися не раніше ніж через 180 - 210 днів). Кожна перепелиця за рік може знести до 300 штук смачніших і корисніших яєць, маса кожного з яких 10 - 14 гр..
Виробництво перепелиних яєць дешевше курячих, а розведення перепелів є найрентабельнішим птахівництвом. Самка перепела при живій вазі 125 г, яйценосності 250 - 300 яєць має яєчну масу в 20 - 24 рази більше самого птаха (у курей в 8 разів). Крім того, перепілки служать "постачальниками" високоякісного м'яса, що вважається дієтичним продуктом. Не дарма на Русі страви з перепелів вважалися царською їжею.
В цілях розведення домашніх порід перепелів в багатьох країнах з середини XX ст. створені спеціалізовані перепелині господарства (ферми), рентабельність яких досить висока. Виведені навіть спеціалізовані породи японського перепела різного напряму - яйценосні і бройлерні (м'ясні). Перепели бройлерного напряму швидко досягають маси до 200 - 250 г, тоді як маса птахів яйценосної форми рідко буває більше 150 - 200 р.

Яйця перепелів по багатьом живильним речовинам перевершують курячі. У п'яти перепелиних яйцях, по масі рівних одному курячому, міститься в 5 разів більше калія, в 4,5 разу - заліза, в 2,5 разу - вітамінів B1 і В2. Значно більше в яйцях перепелів вітаміну А, нікотинової кислоти, фосфору, міді, кобальту, лімітуючих і інших амінокислот. У перепелів в яйці більше білка, чим у інших виводкових птахів. Наприклад, у курей в яйці міститься 55,8% білка, у перепелів - 60%.


У більшості виводкових птахів шкаралупа яйця складає більше 10% від маси всього яйця, у перепелів - лише 7,2%. Шкаралупа перепелиних яєць пігментована, дуже крихка, але має міцну і еластичну подскорлупную плівку. Забарвлення шкаралупи яєць перепелів змінюється від дуже темною, жовто - коричневою до чисто білою. Щільність перепелиних яєць менше щільності курячих яєць, що, очевидно, обумовлено меншою відносною масою шкаралупи.
Перепелині яйця є концентрованим біологічним набором необхідних людині речовин, це справжні ампули здоров'я. У літературі є відомості про те, що у давнину яйця і м'ясо перепелів використовувалися в східній народній медицині. Це пов'язувалося з однією з причин одомашнення і селекції перепелів в Японії. Ще в часи фараонів в Єгипті м'ясу перепелів приписували лікувальні властивості. У Японії і в даний час використовують сирі перепелині яйця в суміші з апельсиновим соком для лікування астми.
Перепелині яйця є цінним продуктом живлення, який може бути рекомендований в дієті дітей і дорослих при ряду захворювань. Вони не викликають алергічних явищ навіть у тих людей, яким курячі яйця протипоказані. У Середній Азії вважається, що перепілка приносить багатство і благополуччя в той будинок, де його тримають в клітці. Крім того, перепелів цінують за його красиві пісні. За старих часів, в Курській губернії навіть тримали домашніх півчих перепелів і за свої пісні цінувалися вони не нижчі за курських солов'їв.
У деяких джерелах можна знайти згадки про те, що вперше одомашнили перепела в Китаї ще в 9 столітті, а в Японії їх сталі розводити в 13 столітті. В даний час видів і різновидів домашніх перепелів існує декілька десятків. Так в американському каталозі перепелів їх налічується 44 різновиди.

У домашніх умовах перепеловоди - любителі розводять різні види перепелів. В Україні і країнах Європи це в основному наступні породи перепелів: японські, мармурові, британські чорні і білі, "фараон", естонські, а також різні помісі від схрещування цих порід.


Японські перепели - свою назву отримали за те, що були виведені в Японії і з успіхом розводяться там по теперішній час. Розведення перепелів цієї породи йде вже більше ста років. Одним з чинників, сприяючих розвитку цієї породи стали атомні бомбардування японських міст, і як наслідок - пошук альтернативних продуктів харчування, сприяючих виведенню радіонуклідів з організму. Проведені дослідження показали, що перепелині яйця є природним продуктом, максимально сприяючим виведенню радіонуклідів з організму людини.
Селекція перепелів була направлена на збільшення їх яєчної продуктивності. Колір опірення домашніх японських перепелів таке ж, як і у диких. Жива маса самців рівна 150 - 200 гр., іноді до 230 гр.. Самки важать в середньому 180 гр., в окремих випадках їх вага може доходити до 200 гр.. Вони починають кладку яєць у віці 40 - 60 днів і за рік можуть знести до 300 яєць і більше. Середня маса яйця - 9 - 11 гр. Невимогливі до режиму змісту і стійкі до ряду захворювань. Більшість любителів, які займаються перепеловодством, розводять саме японських перепелів.
З незапам'ятних часів на Русі готували блюда з м'яса перепелів. У старовинних російських кулінарних книгах є рецепти таких блюд, як перепілка з вишнями, перепілка смажені на решітці, перепілка з сухарями. Особливо високо цінується любителями тонкий аромат і своєрідний смак перепелиного м'яса у поєднанні з соковитістю і ніжністю. Речовини, що надають специфічному смаку перепелиного м'яса, порушують апетит і збільшують соковиділення.
Категорія: КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ | Додав: premium (11.11.2010)
Переглядів: 7750 | Рейтинг: 1.7/10
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024